Navigatie

B&B de Boer op den Aalpol

Geschiedenis van de hofstede

De B&B is in een hofstede ten zuiden van het dorp Holten in het gebied 'den Aalpol'. Den Aalpol is al eeuwen bewoond. De vroegste verwijzing naar de naam 'Aalpol' is gevonden in de Stadsrekeningen van Deventer van 18 mei 1420. De hofstede behoorde lange tijd bij 'de Bloemendal', gelegen aan de overzeide van de Schipbeek. De bewoners van den Aalpol bouwden een boerderij aan de overkant van de weg en hebben de familienaam Aalpol.

Jan Albert Wansink koopt in 1846 de boerenhoeve. Fenneke Wansink, of zoals ze in deze streek genoemd werd, Fenneke van de Boer (huisnaam is de Boer) trouwt met Jan Willem Stevens en tot op heden wonen er nazaten, de familie Spakman-Stevens, op deze historische plek.

Portret tekening van
Aaltje Wansink - Wigmanning, door
Geert Spakman (1922 - 1992)

Volgens de oude Chinezen zijn Leylijnen en Leycentra geladen met etherische energie. Men noemt ze al eeuwen 'de geest van de aarde.'

Vleer, schrijver van het boek 'Leylijen en Leycentra in de Lage Landen' geeft een verklaring van de naam 'Aalpol': aal = aloh = heiligdom, pol = hooggelegen of omheind stuk grond.

Verder stelt Vleer in zijn boek: "We kwamen tot de conclusie dat deze leylijnen en leycentra tot ongeveer 1300 door geestelijke en politieke leiders van groot belang werden geacht en gezien werden als plaatsen waar het goed toeven was".